top of page

Facebookul dăunează grav sănătății tale și a celor din jur

  • Writer: Lajos Notaros
    Lajos Notaros
  • Dec 4, 2015
  • 3 min read

Nu măs ascund, am furat titlul de pe un pachet de țigări, considerând în nimicnicia mea dependența de tutun nu mai puțin dăunătoare decât invenția Domnului Zuckerberg, cel care trece mai nou pe calea indicată de Billy Gates, o cale frumoasă pe care aș urma-o și eu dacă aș avea pe cont miliardele lor. Aș renunța fără probleme la câteva în speranța că nu voi muri de foame și nici nu voi rămâne fără apă caldă. Like.


Ne vom ocupa așadar în cele ce urmează de Facebook, având în vedere experiența câștigată în cele trei luni de când, după o pauză de patru ani, mi-am reactivat contul. De fapt, eu credeam că l-am șters, voiam să confecționez unul nou, însă rețeaua lui Zuckerberg m-a înștiințat că nimic nu se pierde, nimic nu se transformă, totul se păstrează. Like.


Bucuros nevoie mare că mi-am regăsit cele câteva aberații de acum patru ani pe care, cu titlu de curiozitate, le-am plasat pe rețeaua aflată încă în pragul exploziei planetare, am trecut la treabă. Mi-am impus câteva reguli. Prima pe care n-am respectat-o se referea la hotărârea că nu voi accepta prietenii fără fotografie. Am trecut peste ea lejer gândindu-mă la epoca telefonului. La ora actuală am încălcat toate regulile stabilite de mine, minus aia care zicea că nu voi accepta mai mult de 800 de prieteni. Mai am un pic, sunt chiar curios dacă rezist tentației. Like.


Prima nu este neapărat o aberație, doar o frustrare de bază a omului modern. Pendulând între comfort și instincte, omul zilelor noastre are tendința să adune totul în casă sau mașină: de la cuptorul cu microunde până la hamster sau broască testoasă. Totuși, vedetele facebookului sunt pisicile, urmează desigur câinii și tot ce ține de relația dintre aceste două animale. Dacă e s-o zicem până la capăt, succesul acestor animale de casă ține de comportamentul lor onest, natural și necontrafăcut. Spre deosebire de stăpâni, ei nu vor să pară altfel decât sunt iar chestia asta ne face să ne simțim bine, să râdem cu gura până la urechi în fața acestor manifestări de naturalețe. Măcar ei dacă noi nu mai suntem în stare. Like.


Fiind un mediu al interacțiunii conviviale, facebook-ul este arhiplin de cioace. Firesc, oamenii discută vrute și nevrute, deșteptul e la fel de bun aici ca prostul, nimeni nu știe exact despre ce se discută iar cei nervoși sunt eliminați sau pleacă de bună voie în cele din urmă. Conținuturile se repetă la infinit, pentru un nou născut orice poantă e nouă, în funcție de evenimente poți afla, de exemplu, de câteva zeci de ori pe zi care sunt cele zece regului ale manipulării după Noam Chomsky. Iar dacă ai așa o reținere, problema ta. Interesul este acum manipularea iar Chomsky, un mare om, nu-i așa, a zis-o. Like.

Mai bine nu te bagi! Acceptă regulile care nu sunt și ale tale, simte-te bine. Așteaptă! Până la urmă se va găsi și cel care va face treaba în locul tău, deșteptul topicului atrăgându-le atenția că nu, Chomsky n-are nicio treabă cu aceste așa zise reguli. Avalanșa odată pornită nimic n-o mai oprește. Vine unul și te anunță că cele zece reguli erau știute deja în vechime, se știe despre o broșură romană, scrisă în latină, normal, pe care Seneca a făcut-o cadou împăratului, Nero, parcă, în care cele zece reguli ale manipulării erau clar formulate. De altfel, de ce credeți că a dat foc Nero Romei? A fost o manipulare, o deturnare a atenției. Mai poți să zici ceva? Like.


Apoi, ca în orice discuție, apar atotștiutorii. Pe lângă ei se înfiltrează pe nesimțite revoltații. Iar la urmă de tot apar și înțelepții. Problema e cu acțiunea. Ca în orice discuție, trecerea la acțiune este nedorită. Nimeni nu stă pe facebook să schimbe lumea, orice inițiativă este privită cu îndoială iar insistența chiar cu o anumită reticență orgolioasă. Se ajunge foarte rar la conflicte deschise, nu e chiar ca pe laviță sau la birt, este o interacțiune virtuală, problemele nu pot fi rezolvate prin recurgere la argumente fizice. Unii susțin că e bine așa, alții că, dimpotrivă, câteodată o privire bine țintită spune mai multe decât o mie de cuvinte. Like.


Continuăm după o scurtă pauză necesară verificării paginii noastre de pe Facebook.


Comments


    bottom of page