top of page

TOP 10

Top Zece la filme

01

Modern Times

 

Un film care apare în topuri doar la comedii, arta lui Chaplin fiind considerată oarecum depășită de evoluția ulterioară a cinematografiei. Rămân adeptul punctului de vedere clasic, susținând că limbajul cinematografic se bazează pe imaginea care povestește, sunetul adăugând prea puțin iar de cele mai multe ori încurcând povestea prin parazitarea sensurilor profunde oferite prin imagine. Melodrama chapliniană reușește exemplar să ofere pe limba tuturor capcanele condiției umane în modernitate.

 

02

Mefisto

 

Singurul film maghiar laureat Oscar, pelicula lui Szabo Istvan ajunge de la melodrama la drama omului modern, exprimat aici printr-o reflecÈ›ie aspupra condiÈ›iei artistului. Am aflat ulterior că este de fapt o alegorie autobiografică, regizorul fiind manipulat de serviciile secrete maghiare comuniste încă din anii studenÈ›iei. Lansând spre celebritate mondială un actor necunoscut înafara Germaniei în persoana lui Oskar Maria Brandauer, Mefisto ar putea fi continuarea filmului chaplinian din perspectiva autorului. 

 

03

 

Apocalipsa, acum

 

Inegal È™i epic sau epic de inegal, filmul lui Coppola cel bătrân merge până la capăt, oferind imaginea apocalipsei modernității. Războiul din Vietnam e doar un pretext, aÈ™a cum sunt È™i poveÈ™tile din filmele menÈ›ionate la primele două poziÈ›ii. Filmul trăieÈ™te din imagini, dintr-un mozaic de scene care nu spun povestea, ci vorbesc pentru sine, reafirmând prioritatea imaginii, subliniind caracterul ilistrativ È™i indicativ al sunetului. 

 

04

Pulp Fiction

 

Saltul pare deplasat doar la prima impresie. Chiar dacă în acest film se vorbește foarte mult, dialogurile n-au nicio importanță pentru povestea refăcută din scenele disparate ale unei întâmplări banale ale societății postapocaliptice. La fel ca în majoritatea filmelor exemplare scenele sunt memorabile, filmul putând fii povestit în episoade fără ca prin asta mesajul să dispară. Oamenii și întâmplările lor banale dar pline de semnificații nebănuite, iată ce rămâne în urma acestui film uriaș a lui Tarrantino.

 

 

05

 

Al cincelea element

 

O sinteză de nedepășit pentru ce înseamnă fantesie sau sience-fiction. După toate eforturile din Pădurea Sfântă de a realiza superproducÈ›ii care să È™ocheze fanii sience-fictionului, a trebuit să vină francezul Luc Besson să le arate cum se face. Folosindu-se de posibilitățile băneÈ™ti È™i tehnice nelimitate ale cinematografiei americane, Besson a creat un film american cu suflet european, o poveste în care elementele spectaculoase, acÈ›iunea debordantă sunt susÈ›inute de o adevărată metfizică, singura dimensiune care poate ridica poveÈ™tile viitorului din derizoriu È™i neverosimil. 

 

 

06

Necruțătorul

 

Nu pentru că este westernul la limite, ci pentru modul în care tratează povestea È™i limbajul cinematografic. Vorbe puÈ›ine, imagini care povestesc, personaje arhetip care totuÈ™i trăiesc din plin pe ecran, Clint Eastwood dovedeÈ™te în acest film că nu este doar un actor de spaghetti-western devenit la Hollywood Dirty Harry, este chiar un cineast de referință, un om-orchestră comparabil doar cu Woddy Allen din acest punct de vedere. Actor, regizor, scenarist, autor de coloană sonoră, Eastwood realizează visul regizorilor europeni cantonaÈ›i în artisticul minor, neadcvat cinematografiei, de a crea filmul de autor în varianta comercială 

 

07

O Brother, where art thou

 

Un top zece ar fi lipsit de seriozitate fără fraÈ›ii Coen. Urmează însă dificultatea să alegi un film, unul singur din filmografia fraÈ›ilor. Am oscilat o vreme între The Big Lebowski È™i această odisee postmodernă în registrul cinic-amar al celei mai mari perechi de fraÈ›i din istoria cinematografiei. Am optat pentro O Brother din raÈ›iuni mai mult personale, pe de o parte pentru farmecul de atunci neegalat al lui Clooney, iar pe de alta de recursul explicit la o poveste clasică: revenirea plină de peripeÈ›ii în familie a eroului chemat să-È™i împlinească destinul.

 

08

Clockwork Orange


Dacă cinematografia franceză este arecum prezentă în acest top prin Luc Besson, cea engleză este printr-un film care într-un fel suintetizează ce are unic È™i inimitabil cinematografia insulară: revelarea grotesculului mergând până la absurd al condiÈ›iei umane nereflectate.  Echipa britanică este condusă însă de un american, poate cel mai puÈ›in american regizor american, Stanley Kubrick, într-un conflict care se acutizează pe timp ce trece cu autorul romanului de la care porneÈ™te filmul: Anthony Burgess. Controversial până în zilele noastre, remarca unui alt mare regizor, Luis Bunuel, vine să ne mai lămurească: La început am fost reticent, ulterior am realizat că este filmul care ne relevă esenÈ›a lumii moderne.

 

09

Annie Hall

AceaÈ™i problemă: Woody nu poate fi ocolit. Din imensa sa filmografie, inegală mai ales la mijlocul perioadei sale de creaÈ›ie care încă nu s-a terminat, este dificil să optezi pentru un singur film, de aceea am urmat calea criticii oficializate. Annie Hall este filmul cel mai apreciat de aceÈ™tia, perechea Diane Keaton-Woody Allen rămânând în memoria colectivă a cinefilului ca simbolul imposibilității revenirii la simplitatea - poate doar imaginată - nostalgică a vieÈ›ii de înainte de complicarea ei tehnologică. Din acest punct de vedere, Annie Hall este mai mult decât o poveste de dragoste dintre doi hipsteri înainte de vreme, înrudindu-se cu toate filmele din această listă prin dimensiunea ei filozofică, metafizică. 

 

10

Touch of Evil

 

Cetățeanul Kane, la concurență cu Potemkinul lui Eisenstein, a fost considerat multă vreme cel mai bun film al istoriei cinematografiei. Am trecut peste această apreciere care vizează mai mult avalanÈ™a de proceduri noi din ambele filme, optând pentru un alt film al marelui Orson Welles. PuÈ›ine filme reuÈ™esc să transforme în mod oarecum firesc o poveste banală într-o alegorie a existenÈ›ei. Touch o Evil tocmai asta face iar prezenÈ›a lui Welles în ambele sale ipostaze de regizor È™i actor încarcă pelicula cu o greutate È™i densitate greu de egalate. 

 

PS. Două menÈ›iuni în final, pentru că aÈ™a se obiÈ™nuieÈ™te: NaÈ™ul, considerat mai nou de către critica oficială despre care am pomenit, cel mai mare film făcut vreodată È™i Home Alone, trimis invariabil în lumea fără greutate a comediilor cu È™i pentru copii de parcă în acest domeniu nu s-ar fi născut capodopere. NaÈ™ul este cea ce se numeÈ™te chintesenÈ›a filmelor cu gangsteri, fiind de aceea, pentru mine cel puÈ›in, mult prea facil în intenÈ›ii È™i proceduri, Home Alone însă este un adevărat tur de forță: un film sinteză în care găseÈ™ti de toate câte puÈ›in, de la comedie, road movie È™i film de acÈ›iune, rămănând în acelaÈ™i timp în povestea generică a omului rămas singur în lume. 

bottom of page