top of page

Os...care?(6)

Amy

Este titlul filmului cu cele mai mari șanse pentru Oscar la categoria documentare și este, cum se poate bănui, povestea vieții și morții celei care a fost ultima mare senzație a scenei muzicale de limbă engleză: Amy Winehouse.

Concurența nu este de neglijat, la documentare de lung metraj mai sunt nominalizate încă patru, toate cu calități evidente: Cartel Land, o peliculă germană despre situația la granița SUA cu Mexicul, The Look of Silence a lui Joshua Oppenheimer despre crimă și pedeapsă în Indonezia, un film despre Maidan întitulat Winter on Fire și un film despre activista și cântăreața Nina Simone.

Cu toate acestea, documentarul indianului britanic Asif Kapadia se profilează clar ca favorit principal și nu doar datorită subiectului foarte proaspăt sau al interesului pentru culisele vedetelor.

Filmul este o valoare în sine, reușind în două ore să ne prezinte tragedia numită Amy Winehouse. Fără să comenteze, folosind doar imagini și sunete înregistrate în timpul vieții cântăreței, cu un montaj alert și bine ritmat, filmul lui Kapadia reușește imposibilul, înălțând o poveste ce ar părea la prima vedere banală la nivelul tragediei antice, acolo unde soarta este manipulatoarea principală a întâmplărilor.

Vom înțelege din acest film aproape tot ce se poate înțelege. Sau, pentru că soarta nu este luată în calcul de omul modern, nu vom înțelege nimic, întrebându-ne la nesfârșit cum de a fost posibil. Dar chiar și așa, măcar atâta: harul niciodată nu vine singur, geniul, talentul fiind livrate la pachet cu demonii responsabili de încercările la care este supus oricare dintre ”fericiții” înzestrați.

Reușita lui Kapadia nu vine din nimic, el fiind responsabil deja pentru câteva documentare de mare impact, Senna - desigur despre Ayrton Senna -, filmul său de acum cinci ani reușind să câștige premiul BAFTA pentru cel mai bun film documentar de lung metraj și premiul de documentare de la Sundance.

Rămâne să vedem dacă Amy îi va aduce și Oscarul...

bottom of page