top of page

Os...care?(10)

Pronosticuri și aprecieri finale

Find ultima săptămână de dinainte, trecem la partea jucăușă a chestiunii. Transmisă în toată lumea via ABC, a 88-a ediție a Galei Oscar va avea loc Duminica viitoare. Ceremonia va fi patronată din nou de Chris Rock, asistat de prezentatori și performeri numeroși și celebri, nume mari ale show-bussinesului american și mondial în același timp. Pe oscar.go.com anunțurile și prezentările se țin lanț, fiecare informație fiind servită cu aerul unui eveniment care va salva, dar dacă nu, măcar va marca lumea pentru deceniile următoare.

Realitatea în schimb este că nici Oscarul nu scapă de soarta evenimentelor repetitive: este interesant doar înainte de a se produce, fiind uitat imediat după ce s-a terminat în favoarea celui care va urma.

Începem așadar cu sfârșitul: cel mai bun film. Noi zicem că va fi o mică surpriză, Inarritu nu va face dubla, nu excludem ca alegerea academicienilor să coincidă cu a noastră: Spotlight. Asta în lumina ultimelor evoluții. Tot în această lumină ni se pare posibilă recompensarea efortului făcut de realizatorii de la The Big Short pentru a traduce complicatele ițe ale unei escrocherii financiare în limbajul cinefilului american. Nu excludem total o nebunie de ultim moment, mai precis a momentary lapse of reason din parte bătrânilor academicieni WASP: ultima ediție a unui serial care a făcut școală: Mad Max, cu atât mai mult cu cât din punct de vedere tehnic și al scenografiei n-are rival.

Situația la filmele de animație de lung metraj este mult mai simplă: Inside Out va lua Oscarul în timp ce, dacă facem excepția cu Shaun the Sheep, toate celelate sunt mai bune. Așa cum am spus, pentru noi Boy and The World este de departe cel mai bun film al Galei iar Anomalisa cel mai bun film de animație.

La documentare de lung metraj clivajul dintre ei și noi nu este de netrecut. Dacă academicienii vor recompensa filmul despre viața și moartea celei care a fost Amy Winehouse nu vom sucomba de frustrare, Cartel Land fiind poate o temă mult prea sensibilă pentru mentalul american crescut și ținut artificial în viață de filmele făcute în jurul Orașului Îngerilor.

La cel mai bun film străin zarurile par aruncate în favoarea maghiarului Fiul lui Saul. Nici aici nu ne îndepărtăm prea mult de academicieni, am văzut Mustang, filmul turcesc care reprezintă Franța, nu este un film rău, tema este tratată inteligent, însă nu are calitatea unică a experimentului regizorului maghiar. Desigur, mai este și tema din filmul maghiar: Holocaustul, o temă atât de sensibilă încât e greu să spui ceva critic în această zonă. Suntem totuși, zic eu, în situația fericită, caz foarte rar, în care tratamentul cinematografic se ridică la nivelul temei abordate.

La cea mai bună regie lucrurile sunt foarte complicate: toate filmele de aici sunt nominalizate și la categoria cel mai bun film. Numai că nici unul dintre acestea nu excelează prin regie. Dacă e să alegem totuși, optez pentru Spotlight, fiind foarte clar că Inarritu de acestă dată a întins prea tare coarda în The Revenant, The Big Short excelează mai ales prin scenariul viclean și totuși antrenant, The Room pare nițel minimalist iar Mad Max e un monstru pe care dacă ți-l bagi în sufragerie îți va distruge toată casa. Pare verosimil ca academicienii să împartă între Spotlight și The Big Short cele două categorii importante: cel mai bun film, cea mai bună regie.

Ne oprim cu această primă parte la scenarii. La scenariu adaptat pentru mine nu există dubii: The Big Short este câștigător absolut, fără prea mare concurență, aș putea înțelege ca academicienii să opteze totuși pentru Room, orice altă alegere ar fi peste poate, tocmai de aceea nu m-ar mira să câștige Marțianul. Filmul lui Ridley Scott nu poate merge acasă fără premiu.

La scenariu original avem mai multe probleme. În mod evident Spotlight e un concurent puternic, Inside Out de asemenea. Aici concurează și Ex machina, un alt scenariu tare chiar dacă nu atât de ”original” pe cât pare. Nu exclud ca academicienii să încerce la această categorie să-și repare greșeala cu neatenția față de actorii de culoare, oferind Oscarul celui mai ”cool” film despre oamenii de culoare și despre problemele lor legate de hip-hop: Straight Outta Compton.



bottom of page