top of page

Numele candidatului miciurinian: Samuel, Samuel Caba


Câteva precizări pentru început. Pentru cei care nu văd dincolo de cuvinte. Manciuria e un teritoriu continental în fața insulelor japoneze împărțit între China, Mongolia și Rusia. Ideea e că e departe și nimeni nu știe exact ce e acolo. Miciurin a fost un botanist rus-sovietic vestit pentru încrucișări bizare de plante, adept al selecției pe baza acestor experimente bazate pe ideea sa celebră: nu ne putem aștepta la favoruri din partea naturii, sarcina noastră este să i le smulgem! Săptămâna trecută am prezentat caracterul manciurian al viitorului candidat presupus al opoziției anti-Falcă, astăzi voi insista pe cel miciurinist, accentuând ideea maestrului: nu ne putem aștepta la favoruri, trebuie să ni le inventăm. Jocul electoral local depinde acum de două elemente în desfășurare: impactul PMP și al lui Traian Băsescu, respectiv jocul PSD cu găsirea candidatului. Candidatul manciurian al PSD, ascuns deocamdată în străfundurile îndepărtate, friguroase și sălbatice ale politicii manciuriene de pe Mureș – unii știu deja numele, unii întotdeauna știu, unii știu orice și de toate –, va fi dezvăluit în scurt timp după apariția acestei analize. Pe cel miciurinian al lui Traian Băsescu îl știm deja: se numește Samuel Caba, și este…Ei, aici este problema! Miciurin ar fi fost mândru de această încrucișare. Omul a studiat la vreo cinci facultăți, singurul precizat fiind Bookkeeping la Vasile Goldiș. Scuze, așa zice el în profilul de pe facebook, nu contabilitate. Și încă odată scuze: la Universitatea din Oradea a studiat consiliere psihologică. Pe urmă a mai studiat la o facultate neprecizată de sociologie-psihologie, administrație publică la o alta de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, și, presupunem noi, teologie la una de teologie. Și să nu uităm: a studiat practicarea cuvântului lui Dumnezeu la Școala Biblică Arad Râul Trezirii. Este membru PDL din 2010, apoi PNL, iar de puțin timp Candidatul lui Traian la Arad. Pe profilul de pe facebook este îmbrăcat într-un pulovăr cu motive scandinave, respectiv, în background, într-o cămașă roz, purtată la un sacou casual, garnisit cu un papion negru.

Ca profesie, Domnul Caba, Samuel Adrian, fiul Lui Ioan, zis și Nuțu, este pastor senior la Bisericile Râul Trezirii, lider al Mișcării Rug Aprins. Dacă vă întrebați: ce înseamnă astea toate, nu ni-e foarte ușor să vă răspundem, mai ales dacă nu sunteți familiarizați cu mișcările și convulsiile din interiorul cultelor neoprotestante de tip american. Cert este că Samuel este urmașul biologic și spiritual al lui Nuțu, la bază penticostal, dar care a avut mai multe convorbiri cu Dumnezeu. Ultima dată Domnul i-a vorbit lui Nuțu, nu lui Samuel, acum mai bine de douăzeci de ani, spunându-i de o lucrare pe care trebuie s-o înceapă în România dincolo de zidurile oricărei confesiuni. Tradus mai pe limba profanilor care bântuiesc online toată ziua, uitând să răsfoiască Biblia măcar seara, e vorba de o disidență penticostală, crearea unei comunități noi sub oblăduirea familiei Caba, o mică afacere în familie, Domnul a dat, Domnii au luat, Domnul să fie lăudat! N-avem noi treabă cu asta, suntem doar ardeleni și arădeni, trăim din cele mai vechi timpuri în bună vecinătate cu nenumărații noștri frați întru Dumnezeu, ceea ce ne miră este asocierea pastorului senior cu președintele de cursă lungă, având în vedere felul de a fi mai mult decât profan al acestuia, cam neumblat pe la biserică și repede vărsătoriu de ocări și vorbe necurate. Numai că Traian nu e de azi de ieri, e hârșit, hârsut și are multe alte asemenea determinații care încep cu H. Cunoscând orașul, ce naiba, are pe aici un fin și cel puțin o finuță, îl cunoaște bine și pe acesta, fiind un jucător desăvârșit – vă dați seama în lungile călătorii cu vaporul, ce făcea el și echipajul: jucau cărți că doară nu le citeau -, merge clar la cacialma. Convins că la Arad nu câștigi dacă ”pocăiții” nu te vor, neinteresat de alte smecherii dintr-astea politice cum ar fi doctrină, consecvență și verticalitate, Băsescu vine la finul precum grecii cu darul. Să te ferești de el, e în stare de orice, nu joacă decât la victorie, trebuie să-l crezi pe cuvânt, ajunge să te uiți la el ca să-ți dai seama că nu glumește. Candidatul contează mai puțin din moment ce îndeplinește condiția esențială: să fie singurul neoprotestant în confruntarea cu Falcă cel pocăit între timp. Vorba vine pocăit, în fond pe aici toată lumea știe de când e lumea că neoprotestantismul nu este doar o formă a credinței, fiind în același timp un mod de viață și de trai, iar nu în ultimul rând o afacere.

Băsescu nu e gingaș când vine vorba de luptă: după ce l-a obținut pe pastorul senior al Râului Trezirii, atacă și fundamentul economic prin socrul Seculici. Președintele Camerei de Comerț, un politician local hârșit și nițel bizar, fără succes în politica mare, îi are în buzunar pe toți întreprinzătorii locali. Trecerea sa în tabăra PMP ar face ca pe lângă cuvântul Domnului, Băsescu să obțină la Arad și Puterea Banului.

Asta e lucrarea! Nu cea încredințată acum douăzeci de ani tăticului lui Samuel, ci una mai așa, mai între, cum ar veni, că nu se știe exact de la cine să aștepți harul și succesul, că Traian în mod sigur se face frate și cu ăla, Doamne feri să-i pronunți eu numele aici!, numai să treacă puntea, ș-apoi vă spun eu: nici cu pastorul senior nu îmi fac iluzii în ceea ce privește punțile de trecut… În rest, așteptăm apariția candidatului manciurian din Checheci!

bottom of page