top of page

K-a ieșit komunikatul...


Remarcăm cu bucurie inițiativa celor de la Special. Aceștia au anunțat sâmbăta care a trecut că nu mai preiau necrictic – a, nu, nu confundati cu Criticul! - comunicatele de partid si alte komunikate. Vor discerne, le vor publica la un loc numit „Politikos” pe cele considerate de ei serioase și în interesul arădenilor, celelalte vor trece direct în rubrica deja existentă și numită, foarte nimerit, „Inutile”.


Problema e gravă și prezintă umflături, cum ar zice vecinul Nelu. Comunicatele acestea nu mai sunt ce au fost odată. Nu mai spun nimic, reprezintă simple instrumente de manipulare prin presă a opiniei publice, expresii ale intereselor unor indivizi – în Arad se stie cine! - sau ale unor grupuri care se vor prezentate altfel decât sunt în realitate. Simplu spus: nu mai comunică de mult nimic, ci doar manipulează.


Există deja o nouă generație de tineri politicieni care își fac mâna cu aceste comunicate si conferințe de presă, fiind împinși în față să demonstreze prin cuvinte și formulări cât mai otrăvite atașamentul lor la gașca de partid sau de stat din care fac parte sau în care vor să pătrundă. Baiul e că sindromul a cuprins și o foarte mare parte a presei, acești jurnaliști devenind prin preluarea mecanică, chiar obedientă, a acestor emisii puturoase de partid agenți manipulatori pe gratis.


Sau nu chiar. Sau nu toți pe gratis, mai exact. Sunt unii, se stie, și aici la Arad, recompensati pentru renunțarea la profesionalism, la criteriile elementare ale muncii de jurnalist. Nu mult, doar așa pentru o bere-două pe komunikat. Mai există si boierii, unu-doi, komunikatelor de partid, ăștia chiar primesc pe emisie ceva mai mult, mergând chiar până la valoarea unei cine în doi la un restaurant de fițe frecventat, în lipsă de turisti, de elita politică locală.


Nu dăm nume deocamdată dar nu este greu să-ti dai seama despre ce și cine vorbim, munca lor jurnalistică fiind la vedere si ușoară, foarte ușoară la analiză. Să nu vă gândiți însă la rinocerii presei de manipulare de calibrul lui Andrei Ando sau Doru Sinaci et co. Ei nu mai sunt jurnaliști doar cu numele, serviciile lor din trecut din diferitele pagini și ecrane fiind recompensate cu funcții, posturi, contracte și excursii peste hotare. Nu, este vorba de peștii mai mărunti ai baltei, semianonimi ai presei arădene care pentru câțiva lei bagă acolo și ei un komunikat că doară n-o fi foc.


Ș-apoi, zic ei, nimeni nu le poate băga de vină. A venit de la partid, nu l-au scris ei, nu-i așa, n-au nicio responsabilitate pentru cele susținute în respectivul comunicat sau conferință de presă. Omul de rând dă din cap, afirmativ, așa-i, zice el la o bere cu redactorul vecin care-i explică atotștiutor care-i șpilul în presa locală. Probabil nici măcar atotstiutorul nu realizează exact aberația, faptul că responsabilitatea redacțională începe tocmai cu distincția dintre ce este si ce nu este publicabil. Iar un comunicat mincinos si manipulativ nu poate fi publicat fără un comentariu de corecție din partea redacției.


Dar, așa cum ați putut afla din analiza noastră din numărul trecut, balta e mică, peștisorii sunt relativ mulți, hrana vine rar si cam puțină, trebuie să apuci orice oportunitate, ș-apoi e mult mai comod așa: umpli spațiul, iar dacă n-ai altceva mai bun de făcut mai trântesti si un comentariu de complezență în care ne explici de ce e bine ce nu e bine, de ce e frumos ce e urât ca începutul de saptămâna după Anul Nou, de ce e adevărată minciuna care umblă în două picioare după ce tu i-ai spus: aruncă-ți-cârjele și umblă!

Și pentru ca teoria multă e pierderea cititorilor, trecem la un exemplu concret de dată foarte recentă. Nu e un secret pentru nimeni că ARQ e publicația online de casă a PNL-ului din Arad. Glad Varga, directorul publicației, va fi primul pe lista PNL la Camera Deputaților. Important de știut, având în vedere că în partid se dau lupte grele pentru locurile de pe liste. Calimente a părăsit deja din acest motiv partidul lui Ghiță, Igaș se gândește si el și mai sunt și alții în pericol să piardă susținerea lui Falcă, singurul lucru care contează.


Ei, cu toate acestea stiute, ARQ publică vineri, 23 Septembrie, un aricol, semnat Răzvan Crețu, cu titlul: Șcheau: PNL are soluții economice de bun simț. Frumos, nu-i asa? Ce poate fi mai jurnalistic decât să-i pui în gura Domnului Șcheau o astfel de idee. Domnul Șcheau este în grațiile lui Falcă, va veni pe lista de senatori pe primele două locuri eligibile, și uite ce destept e! Iar jurnalistul Răzvan Crețu, convins în sinea lui că face jocurile obligatorii din redacție, jubilează: a scos-o la capăt, el nu a spus nimic, tot ce se spune în articol e spus de Șcheau, nimeni nu-l poate învinovăți pe Răzvan că ar susține ceva neadevărat, că manipulează cititorul mai puțin destept decât cititorul nostru.


E drept, a scris și el trei rânduri de introducere – Șcheau se manifestă la o conferință de presă cu simbolurile PNL în spate! - în care spune, cităm: „În timpul în care anumiți actori politici sunt prinși în dezbaterea temelor superficiale și fără substanță, deputatul PNL, Ion Șcheau propune să ne aplecăm și asupra unor soluții necesare pentru atingerea normalității.” Ei, vedeți, Răzvan nu se poate abține, stie el bine ce se asteaptă din partea lui. Probabil, habar n-aveați până să vă lumineze Răzvan cu ce se ocupă clasa politică minus Șcheau.


Ei, acum ați aflat: dezbate teme superficiale, fără substanță, în timp ce Șcheau ne spune verde-n față: PNL are soluții economice de bun simț. Să vă dăm un exemplu de bun simț în formularea, nu, nu a lui Răzvan, să nu iasă vorbe, ci chiar a profundului și substanțialului Șcheau: „O altă măsură economică pe care o văd extrem de utilă este crearea unui mediu predictibil și stabil în ceea ce privește adoptarea și implementarea unei agende transparente și coerente de măsuri fiscale.”


Ei, vedeți cât bun simț! Dacă n-ați înțeles nimica, treaba Dumneavoastră, înseamnă că vă lipsește bunul-simt, dar mai ales atașamentul la valorile PNL-ului arădean, în frunte cu Ghiță, Șcheau, Pistru, Boghicevici și alții, asta doar ca să nu mai pomenim de cel care este primul pe listă la Camera Deputaților și cel care, deloc întâmplător, este și șeful lui Răzvan Crețu.


bottom of page